TURVALLISTA TUKEA- omaishoitajille

Turvallista tukea toimintaa omaishoitajille

Omaishoitajat tekevät vaativaa ja monin tavoin kuormittavaa työtä. Omaishoitajan sosiaalinen piiri ja tukiverkko kapenevat omaishoitotilanteissa. Harrastukset ja ystävien tapaaminen vähenevät ja joissain tapauksissa jopa loppuvat. Omaishoitaja saattaa tuntea olevansa yksin elämäntilanteessaan. Läheisten muodostaman tukiverkoston puutteellisuus voi lisätä omaishoitajan kuormittumista. (STM 2013, 24)

Sosiaalisen tuen avulla voidaan vaikuttaa turvallisuuden tunteeseen. Yksilölliset sosiaalisen tuen muodot auttavat omaishoitajia jaksamaan lisäämään heidän voimavarojaan erilaisissa omaishoitotilanteissa.  Omaishoitajien kuormittumista on tutkittu maailmalla jo kolmen vuosikymmenen ajan. Viime aikoina tutkimuksissa on alettu kiinnittää huomiota myös omaishoitajia kuormitukselta suojaaviin tekijöihin.

Toiminnassa on keskeistä omaishoitajien tavoittaminen, tuen tarpeen tunnistaminen ja omaishoitajan virkistys.

Tavoitteet

 • Löytää ja rohkaista läheisiä, ystäviä, naapureita ja muita asiasta kiinnostuneita ryhtymään omaishoitajan tukihenkilöksi. Tarkoituksena on,  että omaishoitaja ja hoidettava selviytyisivät kotona mahdollisimman pitkään.
 • Luoda vapaaehtoisten ja omaishoitoperheiden etsivän työn malli.
 • Suunnitella tukihenkilöiden koulutusta ja valmennusta
 • Tehostaa yhteistyötä julkisen ja kolmannen sektorin, oppilaitosten ja muiden yhteistyökumppanien kanssa

Työmenetelmät

Sosiaalinen tuki räätälöidään niin, että se vastaa jokaisen omaishoitajan yksilöllisiä tarpeita. Omaishoitajan kanssa mietitään yhdessä yksilölliset tavat tukea ja virkistää omaishoitajaa. Turvallista tukea toiminnassa annetaan tietoa ja kannustetaan vertaistukiryhmiin ja virkistystoimintaan.

Joillekin omaishoitoperheille tukea voidaan tarjota kotiin, jos hoidettava ei pysty tai halua lähteä kotoa. Tavoitteena on, että omaishoitajalla on henkilö, jonka kanssa voi jakaa omaishoitoon liittyviä asioita.  Asiat helpottuvat, kun ne voi jakaa toisen henkilön kanssa.

Tukihenkilö voi olla perheen apuna yllättävissä tilanteissa; jos omaishoitaja sairastuu tai hoidettavalle on järjestettävä tilapäishoitoa. Omaishoitajalla on henkilö, jonka puoleen voi kääntyä

Tuki omaishoitajalle:

 • Keskustelua ja kuuntelua
 • Kannustusta ja rohkaisua
 • Yhdessäoloa ja huolenpitoa
 • Neuvontaa ja ohjausta

Vapaaehtoisten koulutus perustuu yleisinhimillisiin kansalaistaitoihin.  Vapaaehtoistoimijoita valmennetaan niin, että he osaavat ja uskaltavat auttaa myös konkreettisissa asioissa, jotta omaishoitaja saa mahdollisuuden lepoon ja virkistykseen. Tukihenkilöiden tuettu ja suunnitelmallinen perheisiin saattaminen kuuluu prosessiin. Valmennusmallissa otetaan huomioon vapaaehtoisen jaksaminen, kannustus ja tarvittava tuki ja ohjaus. 

Tukihenkilölle tarjotaan:

 • Vaihtelua ja virkistystä arkeen
 • Valmennusta ja koulutusta tärkeään tehtävään.
 • Yhteyttä muihin vapaaehtoisiin ja hyvinvoinnista huolenpitoa

Toiminta on STEAn tukemaa.

*************************************************************************

TUTUKS - DIGIHANKE

Voisiko digilaite helpottaa arkeasi ja tuoda iloa vai tuntuuko digipuheet vierailta?

Hankkeessa etsitään keinoja omaishoitajien arjen helpottamiseksi ja päätoimintana on tarjota henkilökohtaista digiopastusta kotiin.

- Et tarvitse aiempaa kokemusta tietokoneen tai digilaitteen käytöstä.

- Saat kotiin henkilökohtaista ohjausta laitteen käytön opetteluun.

- Voit saada tablet-laitteen lainaksi eli omaa laitetta ei tarvita.

- Asioita opetellaan yhdessä opastajan kanssa omaan tahtiin.

- Pääset opettelemaan ohjelmia, joista voi olla apua arjessa esim. pankki, KELA, kauppapalvelut tai sosiaali- ja terveyspalvelut. Kun asioinnin voi tehdä laitteella, säästyy aikaa muuhun.

- Tai kiinnostaako enemmän jumppaoihjeet, pasianssin pelaaminen, videoyhteys lapsenlapsiin tai vertaisryhmätoiminta videoyhteydellä?

- Netti on täynnä monenlaista hienoa ja ihmeellistä, mutta nyt lähdetään liikkeelle siitä, mitä SINÄ haluat oppia, turvallisesti ja rauhallisesti yhdessä digiopastajan kanssa.

- Voimme myös järjestää hoidettavan seuraksi vapaaehtoisen, jotta saat opetella rauhassa.

Mikäli sinä haluaisit oppia tabletin käytön tai kaipaisit kotiin opastajaa tietokone tai älylaitteilla, niin ota yhteyttä!

Tutuks – digihanke on Turun seudun omaishoitajat ry:n Veikkauksen rahoittama projekti.

 

Lisätietoja ja yhteydenotot:

Olga Raitanen /Tutuks - digihanke

Arkisin klo 9.00-14.00 040 683 9595

digi.tutuks@gmail.com

Yhteystiedot

Jaana Tiihonen/ Turvallista tukea- projekti

puhelin. 040-5614009

jaanatiihonen.omaishoitajat@pp.inet.fi

www.omaishoitokeskus.fi

Klikkaamalla kuvaa, saat Heidi Keihäksen laatiman sosiaalisen tuen mallin katsottavaksi.

Omaishoitajien hyvinvointiluento pdf-muodossa

Klikkaamalla TÄSTÄ pääset luentoon